a) İl Özel İdaresinin demirbaşına kayıtlı olan, her türlü araç-gereç, iş makinesi, taşıt ve sabit tesisin bakım ve onarımını (inşaat ve elektrik işleri hariç) yapmak. Bu onarımlar için gerekli olan her türlü yedek parça ve hizmet alım işlerini yürütmek taşınır kayıt işlemlerini yapmak.
b) İl Özel İdaresinin görev alanı içerisindeki hizmetlerin yürütülmesi için, araç parkına ait taşıtların idari birimlerin ihtiyacına göre sevk işlemlerini yapmak, gerek görülmesi halinde taşıt ihtiyacını karşılamak için hizmet alımı yapmak.
c) İl Özel İdaresinin araç parkındaki 237 sayılı Taşıt Kanunu’na tabi araçların, fenni muayenelerinin ve zorunlu mali sorumluluk (trafik) sigorta işlemleri ile lastik tekerlekli iş makinelerinin zorunlu mali sorumluluk (trafik) sigortalarını yapmak/yaptırmak.
ç) İl Özel İdaresinin demirbaşına kayıtlı araçlardan ekonomik ömrünü dolduran veya herhangi bir kaza sonucu tamir edilemeyen araçların servis dışı tutma işlemlerini yapmak. Satışına karar verilen demirbaşların satış işlemlerini yapmak, trafikten düşürülmesi gereken araçların düşümünü yapmak.
d) Valilik makamına ait araçların bütçe harcama talimatları çerçevesinde tamirlerini yapmak, tamiri yapılamayan araçların keşif işlemlerini yapmak.
e) İş makinelerinin şirket, şahıs veya resmi kurumlara kiralık olarak verilmesi halinde bununla ilgili protokolleri yapmak ve uygulamak.
f) Araç parkındaki taşıt ve iş makinelerinin ihtiyacı olan akaryakıt, madeni yağ vs. gibi malların satın alma ve taşınır kayıt işlemlerini yapmak.
g) İl Özel İdaresinin hizmet binaları ve şantiyeleri (gerektiğinde ilçede bulunan şantiyeler dâhil) için ihtiyaç olan odun, kömür, kalorifer yakıtı vs. gibi yakacak ürünleri satın almak, taşınır kayıt işlemlerini yapmak.
ğ) Bütçesine aktarılan bütün ödeneklerin harcama ve bunlara ait taşınır kayıt işlemlerini yapmak.
h) İş makinesi ve taşıtların işyeri, arazi, köy yolu ve karayolunda meydana gelen trafik kazalarını raporlamak, rapor sonucu oluşan hasarın tahsili için gerekli işlemleri yürütmek.
ı) Sokak hayvanları ile ilgili yürürlükte olan mevzuat hükümlerinin uygulanmasını sağlamak/ sağlatmak.
i) Köylerimizde belirlenen park alanlarına oyun grupları alımını yapmak. Park alanlarının İdaremiz birimleri ile koordineli çalışarak çevre düzenlemesi ile ilgili iş ve işlemleri yapmak/yaptırmak.
j) Trafik kazalarına ve oluşabilecek iş kazalarına karşı doğabilecek sorumluluklar ve yapılması gerekenler hakkında yürürlükteki mevzuatlar gereği yapılacak iş ve işlemleri görevli personele aktarmak, denetlemek. Uyarılara ve tebliğlere aykırı davranışta bulunan personeli gerekli disiplin işlemleri yapılmak üzere İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğüne bildirmek.
a) Bakım ve Onarım Bürosu:
1) İl Özel İdaresi demirbaşına kayıtlı araçların, tamir, bakım ve revizyonlarını gerçekleştirmek.
2) İl Özel İdaresine ait sabit tesislerin montaj, de-montaj, tamir ve bakım işlerini yapmak.
3) Yapılan tamiratlara ait maliyetleri tutmak.
4) Valiliğe ait araçların Bütçe Harcama Yönetmeliğine uygun olarak, tamir-bakımı için gerekli keşifleri yapmak hazırlamak.
5) İl Özel İdaresi ve Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde kurulacak komisyonlarda görev yapmak.
6) Arazide ve şantiyelerde bulunan her türlü taşıt, iş makinesi, sabit tesislerin tamir ve bakımlarını yapmak.
7) Gerekli görülmesi halinde kurumun gelirini artırmak amacıyla, kurumun atölyesinde gerçek ve tüzel kişilere yapılacak işlerin yıllık ücretlerini belirlemek, İl Genel Meclisine sunmak ve uygulamak.
b) İkmal ve Satın Alma Bürosu:
1) Destek Hizmetleri Müdürlüğü bütçesine aktarılan ödeneklerle 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa göre demirbaş, tüketim ve hizmet alımlarını yaparak, taşınır kayıt işlemlerini tutmak.
2) Taşınır kayıt ve kontrol işlemlerini yapmak, bunlara ilişkin belge ve cetvelleri düzenlemek, taşınır yönetim hesap cetvellerini konsolide görevlisine göndermek.
3) Satın alma işlemleri için gerekli şartname, yaklaşık maliyet, onay, ihale evrakları, taşınır kayıt işlemleri ve tahakkuk evraklarını düzenlemek ve sonuçlandırmak.
4) İdarenin tüm birimlerinin bilişim teknolojisine ait her türlü bilgisayar ve sarf malzemelerinin satın alınması ve sistem kurulumlarının gerçekleştirilmesi, bilişim konusundaki alımlarda teknik şartname hazırlamak.
5) Satın alınan akaryakıt, madeni yağ, kalorifer yakıtı, odun ve kömür gibi tüketim malzemelerinin hizmet binası, şantiye gibi İdaremiz sorumluluk alanındaki birimlere dağıtımını yapmak.
6) İl Özel İdaresine ait satışına karar verilen taşıtların ve iş makinelerinin 2886 sayılı Kanuna göre veya Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumuna satış işlemlerini yürütmek ve sonuçlandırmak.
7) İl Özel İdaresinin araç parkındaki taşıt, iş makinesi ve sabit tesisler için gerekli olan sarf malzemelerin planlamalarını yapmak, satın alma işlemlerini gerçekleştirmek.
8) İl Özel İdaresi ve Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde kurulacak komisyonlarda görev yapmak.
9) Birim Müdürünün vereceği diğer görevleri yapmak.
10) 2009 yılından itibaren kolluk kuvvetlerince İdaremize teslim edilen ve müsaderesine karar verilen malzeme, kaçak akaryakıt ve madeni yağların sekretarya işlemlerini yapmak.
11) 2009 yılından itibaren İdaremize teslim edilen kaçak akaryakıt ürünlerinin Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketinin Kırıkkale Rafinerisine teslim ve satış işlemlerini yapmak.
12) 6360 sayılı Kanun’un geçici 2 inci maddesi gereği nüfusu 2000’nin altında kalan ve köye dönüşmesi sonucu kapatılan belediyelerin kayıtlarında bulunan demirbaş ve taşıtların paylaştırma komisyonu kararları doğrultusunda devir teslim işlemlerini yapmak.
13) İdaremizin otoparkında ve hizmetlerinde kullanılan araçların tüketiminde kullanılan akaryakıtların, ihalesine konu olan yaklaşık maliyetin hazırlanması ve hakediş işlemlerini yapmak.
14) Ömrünü tamamlamış lastiklerin geri dönüşüm ve devir işlemlerini yapmak.
15) Özel İdare bütçesinden başka kurumlara satın alınan taşınırların devir işlemlerini yapmak.
16) Ekonomik ömrünü tamamlamış taşıt ve iş makinelerinin 2886 sayılı Kanun gereği satış işlemlerini yapmak.
17) Vali Konağı ve Valilik Makamına mal ve malzeme alımına ilişkin iş ve işlemleri yapmak.
18) Temsil, ağırlama, tören giderleri hakkında yönetmeliğe tabi mal ve hizmet alımları ile ilgili iş ve işlemleri yapmak.
c) Makine İşletme Bürosu:
1) Nevşehir İl Özel İdaresi bünyesinde bulunan araç, taşıt ve iş makinelerini birim müdürlüklerinin yazılı taleplerine binaen, Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından hazırlanan plan dâhilinde ihtiyaçların karşılanması amacı ile görevlendirme işlemlerini yapmak.
2) Birim Müdürlüklerinin talepleri doğrultusunda birimlere tahsis edilen araç, taşıt ve iş makinelerinin makina parkından çıktıktan sonra, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında yol güzergâhında veya şantiye alanında çalışmasından dolayı meydana gelebilecek kazalardan kaynaklanan maddi zarar, yaralanma veya can kayıpları ile sonuçlanan olaylardan dolayı doğacak maddi ve hukuki sorumlulukların araç, taşıt ve iş makineleri şoförü ve talepte bulunan birim müdürlüklerince karşılanması için gerekli iş ve işlemleri yapmak. Olayın öğrenilmesi ile birlikte Hukuk Müşavirliğine bildirmek.
3) İl Özel İdaresine ait 237 sayılı Taşıt Kanunu’na tabi araçların fenni muayenelerini, sigorta işlemlerini, egzoz emisyon ölçümlerini ve iş makinelerinin sigorta işlemlerini yapmak.
4) İş makinesi, taşıt ve sabit tesislerin aylık maliyetlerini tutmak çalışma randımanlarını tespit etmek.
5) İl Özel İdaresinin demirbaş araçlarının, arazide ve şantiyede periyodik yağlama ve bakım işlerini yapmak/yaptırmak.
6) Ekonomik ömrünü dolduran taşıt, iş makinesi ve sabit tesislerin servis dışı tutulma işlemlerini yapmak.
7) İl Özel İdaresi demirbaşına kayıtlı taşıt, iş makinesi ve sabit tesislerin bakım revizyon planlarını yapmak, bunlara ait sarf malzemeleri (lastik, zincir, madeni yağ, akü, filtre gibi) tespit etmek, ihtiyacı olan makinelere vermek.
8) İş makinesi ve taşıtların kira yönetmeliğine göre kiraya verilmesini takip etmek, sonuçlandırmak.
9) Valiliğe bağlı idarelerin araç ve iş makinesi ihtiyaçlarını karşılamak.
10) İş makinesi ve taşıtların işyeri, arazi, köy yolu ve karayolunda oluşan trafik kazalarını raporlamak ve oluşan hasarların rapor sonucuna göre hasarın giderilmesi ile ilgili işlemleri yürütmek ve bu işlemler sonucu ortaya çıkan maddi tablonun kusurlu ve sorumlular tarafından tahsilinin yapılabilmesi için kesin hasar ve tamir bedelini Hukuk Müşavirliğine bildirmek.
11) İl Özel İdaresi ve Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde kurulacak komisyonlarda görev yapmak.
12) Hizmet alanı içerisinde plan, proje ve etüt çalışmalarını yapmak/yaptırmak.
13) Toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan personel servislerini düzenlemek, gerektiğinde bu konuda hizmet alımı yapmak.
ç) Taşınır Mal İşlemleri Bürosu:
1) Taşınır Mal Yönetmeliğine göre envanterdeki bütün demirbaşların üzerlerini kaybolmayacak ve bozulmayacak şekilde numaralandırmak.
2) Taşınır Mal Yönetmeliğine göre geçici olarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarına verilen demirbaşları, demirbaş defterinin ilgili sütununa işlemek, teslimatla ilgili gerekli teslim tutanaklarını düzenlemek ve dosyasında muhafaza etmek.
3) Taşınır Mal Yönetmeliğine göre dayanıklı taşınır mal ambarı ve tüketim mal ambarlarının yevmiye ve defter kayıtlarını tutmak.
4) Ambarlardan çıkacak malzemeler için alınan Taşınır Mal Yönetmeliği fişlerini düzenlemek.
5) Vali konutları için alınan eşyaların (demirbaş) kayıtlarını yapmak.
6) Dayanıklı malların kaybolması veya kırılıp bozulmasına sebebiyet veren ve takipte ihmali görülenlere ödettirilmesi için gerekli işlemleri yapmak.
7) Her mali yıl başında demirbaş ve tüketim mal ambarındaki malların sayımını yapmak, sayım cetvellerini düzenlemek ve taşınır mal konsolide görevlisine bildirmek.
8) Dayanıklı mallar için listeler düzenleyerek, bir çizelge halinde çalışma odalarının uygun bir yerinde asılmasını sağlamak. Her mali yıl sonunda güncel olup olmadığını kontrol etmek.
9) İl Özel İdaresi birimleri için yıl içerisinde ihtiyaç duyulan malzemeleri tespit etmek. Bu malzemelerin özelliklerini belirtir şekilde idari ve teknik şartnamelerini hazırlayarak ihale yolu ile satın almak üzere ihale bürosundan talep etmek, ihale yoluyla satın alınan malzemelerin muayene ve kabul işlemlerini yaparak teslim almak ve ambar girişi kayıtlarını ilgili taşınır mal ambarlarında yapmak, yıl içinde kayıtlarını tutmak, yıl içerisinde zaman zaman ambarların kontrolünü yaparak, ambarda eksilen ve ihtiyaç duyulan malzemelerin tespitini yaparak ambara malzeme alım iş ve işlemlerini yerine getirmek.